SE

?Malala gör talibaner och antiimperialister nervösa?

?Malala gör talibaner och antiimperialister nervösa?
2014-10-14 10:22 Feministiskt Perspektiv ?Jag var inte beredd p? att vissa privilegierade anti-imperialister skulle g? samman med de ultrakonservativa krafterna för att smutskasta Malala?. Det skriver journalisten och svensk-pakistanska aktivisten Farooq Sulehria, som själv hoppade av glädje när det i fredags stod klart att Malala Yousafzai är en av tv? som tilldelas Nobels fredspris.

?Jag var inte beredd p? att vissa privilegierade antiimperialister skulle g? samman med de ultrakonservativa krafterna för att smutskasta Malala?. Det skriver journalisten och svensk-pakistanska aktivisten Farooq Sulehria, som själv hoppade av glädje när det i fredags stod klart att Malala Yousafzai är en av tv? som tilldelas Nobels fredspris.

Under mina studie?r vid Punjab University riskerade jag puritansk tortyr dagligen. Rädslan var kvävande. Ännu till denna dag 20 ?r senare d? jag sover i tryggheten i en medelklassförort i Stockholm s? hemsöker dessa v?lnader mig genom mardrömmar. I genomsnitt varannan m?nad drömmer jag om att puritanska mördare jagar mig. När jag vaknar kippandes efter andan är det sv?rt att somna om igen. Men tanken p? att en elva?ring rebelliskt beger sig till skolan i Swat-dalen i norra Pakistan, en g?ng ett talibanskt centralomr?de, f?r mig att nyktra till fr?n alla anspr?k p? ridderlighet som jag ibland kan roa mig med.
Därför finner jag det oerhört irriterande när tangentbords-Guevaras postar egna fatwor i sina Facebookstatusar i syfte att avfärda äktheten i Malalas kamp och ogiltigförklara hennes kröning som Nobelpristagare. Medan jag bokstavligen hoppade av glädje den 10 oktober när Nobelkommittén utnämnde henne till pristagare förväntade jag mig att m?nga i Pakistan skulle attackera den. Av m?nga skäl orsakar Malala nervositet bland konservativa och fundamentalistiska grupperingar. Men jag var inte beredd p? att vissa privilegierade antiimperialister ? n?gra av dem inbäddade i imperiets egna storstäder ? skulle g? samman med de ultrakonservativa krafterna för att smutskasta Malala.
>Läs hela Farooq Sulehrias krönika
Kontakta red för pressinloggning.

Feministiskt Perspektiv
Tegelviksgatan 40
116 41 Stockholm
070-772 17 52
feministisktperspektiv.se
[email protected] som e-post
Share this

A to już wiesz?  Ennovas ?rliga undersökning - Arbetsglädjen topp 10 men ledarskapet i obalans

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy